Studio Jahe snijdt hout in Moerenburg

15 januari 2024 door

In het weekend 20 en 21 januari werp je onder de noemer ‘Buitenste binnen’ een blik op de ambacht van het houtsnijden. Studio Jahe, een designstudio uit Tilburg, gebruikte een omgevallen boom in Moerenburg als materiaal voor nieuw houtwerk.

Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: Vergeten Fruit, schoolmoestuinieren en het talentprogramma Lionel. Elke drie maanden mag er ook een kunstenaar resideren tussen dit maatschappelijk goed én middenin de prachtige groene omgeving.

Studio Jahe startte hier vorig jaar een onderzoek naar het ambacht houtsnijden. Een echte ‘match made in heaven’, aangezien de betoverende schuur van Allemans is gemaakt en omringt door daar waar zij mee werken: hout. In de tweede week van hun residentie brak een imposante tak van de Haagse lep (een loofboom). Materiaal wat perfect inzetbaar is voor het handwerk van deze ontwerpstudio.

Tijdens de tentoonstelling ‘Buitenste binnen’ tonen zij de nieuwe werken die hier gemaakt zijn, variërend van lepels tot krimppotten en van waaiervogels tot een stoel. Ook vertelt de studio tijdens een artist talk meer over deze bijzondere ambacht.

Niet alleen luisteren, maar ook doen? Op zaterdag én zondag is er van 13:00 – 14:00 en demo houtsnijden met een bijl. Iedereen gaat naar huis met een houtsnijwerk wat ze zelf mogen afzagen en bewerken met een mes.

Zaterdag 20 en zondag 21 januari is ‘Buitenste binnen’  tussen 11:00 en 17:00 te bezoeken. De artist talk is zaterdag om 16:00 en dient tevens als officieel openingsmoment. Adres: Stichting Allemans, Kommerstraat 2, Moerenburg, Tilburg. Deze artist-in-residence is een initiatief van Stichting Ateliers Tilburg en Stichting Allemans. Het werk van Studio Jahe is dit weekend bovendien te koop.

Bekijk ook deze berichten

🔓⚡LOCKDOWN LIBI⚡🔓/ Urban culture programma voor jongeren tijdens de lockdown

Onder de titel ‘Lockdown Libi’ streamen we deze kerstvakantie een gevarieerd online programma, live vanuit Carré; maak samen met de Pieterboys homemade kimchi🍯, denk mee over een nieuwe makers hotspot in Tilburg 🔥 of laat je nieuwe track horen aan de mannen van Studio Bangana🎵. Tijdens deze online sessies komen we samen om, ook tijdens…

Bekijk

Open call: kunstenaar gezocht voor een residentie van vier maanden bij Allemans 🌱

Ateliers Tilburg zet haar netwerk graag in om kunstenaars een podium te geven, maar ook om mooie werkruimtes op bijzondere plekken beschikbaar te maken. En dit is zo’n ruimte! We bieden een werkperiode tussen de ijsvogels en de knotwilgen bij Allemans in Moerenburg. Je sluit je werkperiode bovendien af met een expositie. Het past bij…

Bekijk

💒CiST wordt nieuwe buur in atelierpand Carré💒

Heb jij het al gehoord? @stichtingcist wordt onze nieuwe buur! Stichting Cultuur in School Tilburg vestigt zich per 1 maart in locatie Carré ateliernummer 38. Je vindt ze op de begane grond op het binnenplein, waar zij zich midden tussen de Tilburgse makers bevinden. Zelf zeggen zij daar het volgende over: Dichtbij CiST“Per 1 maart 2022 slaat…

Bekijk