Muurschildering door Erik Spinhoven x Track013

31 juli 2024 door

Ateliers Tilburg vroeg Erik Spinhoven, vormgever, illustrator en huurder op locatie Goretti, om een muurschildering te vervaardigen op het binnenplein aan het Wilhelminapark. Samen met scholieren van Track013 werd de schildering gerealiseerd. Erik Spinhoven verteld in dit blog meer over het werk en deze samenwerking.

Toen mij gevraagd werd om een muurschildering te maken, zei ik meteen ‘ja’. Hoewel ik dit nog nooit eerder had gedaan, dacht ik: “Dat moet ik zeker kunnen.” Dit soort projecten zijn voor mij de krenten in de pap en een uitdaging die ik graag aanga. Omdat het mij zoveel plezier gaf, kwam ik op het idee om dit plezier ook te delen. Een muurschildering is immers bedoeld voor de gemeenschap. Het leek me daarom leuk om de kinderen die hun fietsen stallen op het plein erbij te betrekken en er een community project van te maken.

Ik heb contact opgenomen met Track 013, waar kinderen tussen de 13 en 16 jaar oud naar school gaan. Ik vroeg hen vijf leerlingen te vinden die het leuk zouden vinden om samen met mij een door mij ontworpen schildering op de muur te maken. Dit bleek zeer eenvoudig te organiseren. Al snel stonden we met een klein groepje enthousiast te schilderen.

Gedurende een aantal weken hebben we iedere woensdagmiddag, bij mooi weer, flinke vooruitgang geboekt. Bij het ontwerp heb ik vooral gebruik gemaakt van grafische vormen en contra-vormen. Deze zijn met platte kwasten en muurverf door ons met de hand geschilderd. Vooral de ramen van de gebouwen vereisten veel tijd en precisiewerk.

Over het werk

Mijn doel was om een werk te maken dat een compliment is aan de omgeving. Als basiskleur heb ik gekozen voor lichtgroen. Daarbij heb ik kleuren uit hetzelfde spectrum gebruikt in plaats van complementaire kleuren, wat een fris en harmonieus geheel oplevert. Het tafereel is een optimistische en vrolijke ode aan de natuur in de stad, die altijd zijn weg weet te vinden en zijn eigen gang gaat. De schaduwen van de strakke gebouwen en ramen staan in contrast met de uitbundigheid van planten en dieren.

foto: Roos Pierson

Bekijk ook deze berichten

Celebrating Suriname door Studio Bangana en Blauwsel

Op 24 mei transformeert de Nachtzuster in een levendige viering van Surinaamse cultuur tijdens “Celebrating Suriname”. Studio Bangana en Blauwsel brengen een mix van Surinaamse acts en heerlijk eten naar Tilburg. Met de gevestigde act Sweet Masters en jonge talenten zoals Lawson, Gilly en Charwinoa. Programma highlights: Yannick Wirjosentono (Blauwsel): “Met ‘Celebrating Suriname’ hopen we…

Bekijk

Kunst in de gemeente Gilze en Rijen open voor alle kunstenaars uit Noord-Brabant

De zesde editie van het project Kunst in de gemeente Gilze en Rijen gaat van start. Kunstenaars uit heel Noord-Brabant mogen deelnemen en een kunstwerk of ontwerp voor de Wisselsokkel indienen. De winnende kunstenaar wint een mooi geldbedrag van €4000,-. Het kunstwerk zal vanaf september gedurende 24 maanden geëxposeerd worden op de wisselsokkel in park ‘t…

Bekijk

Plaats voor nieuwe deelnemers Cursusmarkt Goretti

Workshops Tilburg is een platform voor creatieve makers uit Tilburg en omgeving die naast eigen werk dat ze in het atelier maken, ook workshops geven. Om deze workshops en cursussen onder de aandacht te brengen organiseert Workshops Tilburg een cursusmarkt. Deze zal plaatsvinden op donderdag 29 augustus van 17-21 uur bij Goretti, Wilhelminapark 54 in…

Bekijk