Kunstscene 2023: kunst kijken, kopen en ervaren in Tilburg

31 oktober 2023 door

Op initiatief van Stichting Ateliers Tilburg krijgt de Tilburgse kunstscene in het weekend van 11 en 12 november een dik verdiend podium. Op beide dagen zijn 20 locaties, waaronder atelierpanden, expositieruimtes en creatieve hubs geopend.

Kunstscene is voor het publiek een mooie kans om kunst te bekijken, te kopen en te ervaren of deel te nemen aan culturele activiteiten. En voor de meer dan 150 betrokken kunstenaars en makers is het een uitgelezen kans om werk te tonen en de interactie aan te gaan met bezoekers en de stad. Dit jaar zijn er maar liefst negen extra organisaties en initiatieven open, buiten de elf locaties van Ateliers Tilburg zelf. De Tilburgse kunstscene is immers veel groter dan het huurdersbestand van de stichting.

Het bijzondere aan dit weekend is dat je binnen kunt kijken bij makend Tilburg. Een greep uit de activiteiten: open ateliers en studio’s, tentoonstellingen, live-art: kunstenaars en makers die on the spot werk maken, workshops, kunst kopen, films, artist talks, muziek, performances, demonstraties en food.

Het weekend wordt op vrijdag 10 november feestelijk geopend door Marcelle Hendrickx in De Nachtzuster waarbij Tilburgse makers een programma samenstellen op het gebied van beeldende kunst en muziek. De wethouder ontvangt dan ook het eerste exemplaar van een nieuwe uitgave van Ateliers Tilburg en Stad van Makers. Daarin worden zes werken van kunstenaars – die werden aangedragen door zes toonaangevende podia in de stad – in een oplage gebundeld.

Deze tweede editie van Kunstscene: open ateliers & studio’s zijn 20 locaties onderdeel en zijn er 150+ kunstenaars en makers betrokken bij de organisatie en invulling van dit weekend. Op www.kunstscene.nl of via @kunstscene vind en volg je het volledige programma. In 2022 organiseerde Ateliers Tilburg de eerste, succesvolle editie van Kunstscene. Het initiatief heeft de potentie om uit te groeien tot een stads breed festival en met deze tweede editie lijkt dat dichterbij dan ooit!

foto: Beeldhouw Service Centrum Tilburg door Nori Xhofleer

Bekijk ook deze berichten

💬 Pop Up Talent Talk #2 💬

Op 14 oktober geven drie makers tijdens een interview een kijkje in de keuken van hun maakproces. Aan de hand van eigen gekozen fragmenten komen we erachter wat de makers inspireert en hoe hun werkproces verloopt. De Talent Talks avonden zijn een concept van en een samenwerking met Pop Up Cinema uit Tilburg, de interviews worden verzorgd door Meike van Zandvoort. Ze zijn onderdeel…

Bekijk

Studio Jahe snijdt hout in Moerenburg

In het weekend 20 en 21 januari werp je onder de noemer ‘Buitenste binnen’ een blik op de ambacht van het houtsnijden. Studio Jahe, een designstudio uit Tilburg, gebruikte een omgevallen boom in Moerenburg als materiaal voor nieuw houtwerk. Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: Vergeten Fruit,…

Bekijk

🏝⚠️🏴‍☠️ Tilburg als schatkaart met ‘Schat van makers’ 🏴‍☠️⚠️🏝

Stad van Makers en Ateliers Tilburg verstoppen deze meivakantie ‘kunstschatten’ in Tilburg. Ga op zoek naar de gouden kunstpakketjes en vind kunstwerken van makers, vrijkaarten voor een museumbezoek of één van de drie andere hoofdprijzen. Van 3 tot 9 mei organiseren Stad van Makers en Ateliers Tilburg een zoektocht naar kleine kunstcadeautjes onder de noemer…

Bekijk