Janine Hendriks

NS16 - Ruimte 19

Janine Hendriks

Dit is Janine Hendriks

Ik ben Janine Hendriks, grafisch ontwerper met een grote voorliefde voor analoge druktechnieken. Sinds 2006 werk ik vanuit NS16 onder de naam Kaftwerk voor opdrachtgevers uit de culturele sector, met nadruk op literatuur, muziek en beeldende kunst. Met mijn opdrachtgevers zoek ik naar de ultieme vorm om hun verhaal of boodschap zichtbaar en tastbaar te maken. Dat gaat van het ontwerpen van een boekomslag of platenhoes tot tijdschrift en decor. Daarnaast maak ik autonoom grafisch werk en initieer samenwerkingsprojecten en exposities.

In NS16 deel ik sinds 2020 een groot atelier met Annette Paulsen, Rozemarijn Oudejans (Studio Zeedauw) en Vera Meulendijks, waarin we veel grafische druktechnieken hebben samengebracht: zeefdruk, letterpress, hoog- en diepdruk en risoprint.

Grafiek is voor mij het perfecte medium om te bewegen tussen toegepaste en autonome kunst. Als grafisch ontwerper heb ik veel kennis van de mogelijkheden om een ontwerp op een perfecte manier in grote oplage te kunnen laten (re)produceren. Bij de traditionele grafische druktechnieken is het dan ook niet de reproduceerbaarheid waar ik in geïnteresseerd ben, maar datgene wat er tijdens het drukproces spontaan kan gebeuren door een beperkte mate van controle. Als maker schep je de kaders: het formaat, de drager, een kleur. Daarbinnen ontstaat een ruimte waarin je het toeval een kans geeft en zo kun je op onnavolgbare wijze iets waarachtig nieuws laten ontstaan. Soms valt alles op z’n plek en ontstaat er een werk dat je nooit had kunnen verzinnen. Dat is voor mij de perfecte prent.

Janine Hendriks

Professie
Grafisch ontwerper
Telefoon
06 24 739 786

Volg Janine Hendriks

"Ik werk intuïtief en laat de beelden voor een deel uit zichzelf ontstaan."

Over deze locatie

Atelier NS16

🚂 In de levendige spoorzone 🚂

NS16 is een atelier-complex voor kunstenaars en creatieve ondernemers in het hart van Tilburg, waar jonge kunstenaars en vormgevers met een grote diversiteit aan disciplines onder één koepel hun beroep uitoefenen.

Naast 14 ateliers beschikt NS16 over een publieksruimte die ingezet kan worden voor diverse culturele activiteiten en exposities. 

Bekijk locatie

Makers op deze locatie

Spread Motion Design

Spread Motion Design

Video, film & animatie
Michiel Corten

Michiel Corten

Multimedia design