Vera Meulendijks

NS16 - Ruimte 20

Vera Meulendijks

Dit is Vera Meulendijks

"Mijn naam is Vera Meulendijks en ik ben beeldend kunstenaar. Met mijn atelier en grafische werkplaats zit ik gevestigd in NS16 te Tilburg. Ik studeerde in 2015 af aan AKV Sint Joost, Academie voor Autonome Beeldende Kunst in Breda. De afgelopen jaren heeft mijn beeldend werk zich ontwikkeld in verschillende disciplines. Maar de rode draad binnen mijn werk is altijd grafisch georiënteerd. Ik werk met grafische druktechnieken zoals zeefdruk, risografie, hoog- en diepdruk en maak tekeningen, schilderijen, foto's, video's en publicaties. Een belangrijke factor in mijn werk is het combineren van deze disciplines. Ook speelt optische illusie een belangrijke rol. Ik gebruik moiré-effecten en andere visuele elementen als hulpmiddelen om de inhoud van mijn werk tot uitdrukking te brengen.

Binnen mijn kunstenaarschap ben ik op zoek naar een vorm die zich manifesteert tussen herkenning en abstractie. De spanning tussen de herkenning van het objectieve en de vervreemding van het subjectieve is essentieel. Ik zet nieuwe atmosferen neer, waar deze twee contrasten elkaar kruisen; ze komen samen, maar kunnen ook botsen. Contrasten als orde en wanorde, groot en klein, analoog en digitaal, ritme en chaos, zwart en wit, herkenning en vervreemding.

In mijn werk wek ik visuele spanning en verwarring op. Ik doe onderzoek naar analoge ambacht in relatie tot digitale technologie. Ambacht kan imperfecties met zich meebrengen. Dit botst met de huidige mentaliteit in dit steeds meer digitale tijdperk, waarin computers en printers naar perfectie moeten streven en de menselijke capaciteit bijna te boven gaan. Ik richt me juist op de kwaliteiten van de imperfecties. Dit doe ik door bijvoorbeeld tijdens het (zeef)drukken de errors en glitches die ontstaan te omarmen en vervolgens te manipuleren. Dit biedt nieuwe perspectieven en maakt de uitkomst uniek. Er ontstaat een nieuwe beeldentaal die slechts enkel op deze manier kon ontstaan, ook al is deze manier van werken omslachtig te noemen en/of niet reproduceerbaar. Ik gebruik deze bijkomende 'fouten' zowel als visuele elementen als inhoudelijke elementen."

Vera Meulendijks

Professie
Beeldend kunstenaar
Telefoon
06 51 68 84 82

Volg Vera Meulendijks

"Space is the place"

Over deze locatie

Atelier NS16

🚂 In de levendige spoorzone 🚂

NS16 is een atelier-complex voor kunstenaars en creatieve ondernemers in het hart van Tilburg, waar jonge kunstenaars en vormgevers met een grote diversiteit aan disciplines onder één koepel hun beroep uitoefenen.

Naast 14 ateliers beschikt NS16 over een publieksruimte die ingezet kan worden voor diverse culturele activiteiten en exposities. 

Bekijk locatie

Makers op deze locatie

Spread Motion Design

Spread Motion Design

Video, film & animatie
Michiel Corten

Michiel Corten

Multimedia design