Studio Zeedauw

NS16 - Ruimte 20

Studio Zeedauw

Dit is Studio Zeedauw

"Studio Zeedauw ben ik: Rozemarijn Oudejans, grafisch ontwerper en ambachtelijk drukker. Bij Studio Zeedauw kun je terecht voor grafisch ontwerp, ambachtelijk drukwerk en workshops. Ik werk net als veel andere ontwerpers meestal digitaal: snel, nauwkeurig en makkelijk. Tot ik jaren geleden in Canada ‘letterpress’ ontdekte: ambachtelijk drukwerk, met de hand gemaakt op oude boekdrukpersen. Na één workshop was ik verkocht. De geur van de inkt, het gesnor van de drukpersen, de voelbare indruk in het dikke, zachte papier, heerlijk vond ik het. In 2017 ben ik in Tilburg Studio Zeedauw begonnen: mijn eigen ontwerpstudio met ambachtelijke drukkerij. In 2020 is de studio verhuisd naar NS16, waar ik een groot atelier deel met Janine Hendriks (Kaftwerk), Annette Paulsen en Vera Meulendijks. Hier hebben we verschillende druktechnieken samen gebracht: zeefdruk, letterpress, etsen en risoprint. 

Als grafisch ontwerper werk ik voornamelijk voor opdrachtgevers in de culturele sector. Daarnaast geef ik workshops letterpress en bezoek ik met mijn mobiele drukkerij scholen, instellingen en bedrijven. Op deze manier deel ik mijn liefde voor handgemaakt drukwerk met zoveel mogelijk mensen en houd ik de oude technieken levend. Het is prachtig om te zien hoe ook anderen het heerlijk vinden om even achter hun laptop vandaan te komen en hun handen vies te maken door te werken met tastbare materialen. De drukpers is voor mij een ontwerpgereedschap, net zoals een computer met software dat is. Werkend op de drukpers, spelend met letters en drukvormen, ontstaan heel andere ontwerpen dan met digitaal gereedschap. Ik hou van de beperkingen die de drukpers met zich meebrengt: die stimuleren mijn creativiteit en leiden vaak tot alternatieve ontwerpkeuzes. Daarnaast combineer ik letterpress graag met nieuwe materialen en digitale technieken als 3D-printen, lasersnijden, graveren en fresen. Zo ontdek ik telkens nieuwe manieren om drukvormen te maken, blijf ik mijn ontwerpproces vernieuwen en word ik constant uitgedaagd om nieuwe ontwerp-oplossingen te vinden."

Studio Zeedauw

Professie
Grafisch ontwerp
Telefoon
06 33 78 80 89

Volg Studio Zeedauw

"De geur van de inkt, de voelbare indruk in het dikke, zachte papier: die tactiliteit is een belangrijk communicatiemiddel."

Over deze locatie

Atelier NS16

🚂 In de levendige spoorzone 🚂

NS16 is een atelier-complex voor kunstenaars en creatieve ondernemers in het hart van Tilburg, waar jonge kunstenaars en vormgevers met een grote diversiteit aan disciplines onder één koepel hun beroep uitoefenen.

Naast 14 ateliers beschikt NS16 over een publieksruimte die ingezet kan worden voor diverse culturele activiteiten en exposities. 

Bekijk locatie

Makers op deze locatie

Spread Motion Design

Spread Motion Design

Video, film & animatie
Michiel Corten

Michiel Corten

Multimedia design