De boom op een voetstuk tijdens Open Monumentendag in Moerenburg

28 augustus 2023 door

Zondag 10 september neem je tijdens Open Monumentendag een kijkje in de oude Vlaamse schuur van Stichting Allemans. Tilburgse kunstenaar Claudia den Boer richt hier een tussentijdse tentoonstelling in met fotografische werken. Daarbij zoomt zij in op de eeuwenoude bomen in Moerenburg.

Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: het talentprogramma Lionel voor jonge vluchtelingen, er wordt ‘vergeten fruit’ verwerkt en er worden horeca(omscholings-)trainingen gegeven. Stichting Ateliers Tilburg mag elke drie maanden een kunstenaar aandragen om te resideren tussen dit maatschappelijk goed én middenin de prachtige groene omgeving.

Claudia den Boer startte hier dit voorjaar haar onderzoek naar de boom. De boom inspireert haar doordat het een entiteit is die, net als de mens, een huid kent en (hars) bloedt. Deze elementaire krachten zijn een bekend onderwerp in het werk van Den Boer. In haar vorige project ‘To pick up a stone’ richtte zij zich op bergen en stenen die, net als bomen, een soort oerkracht belichamen. Moerenburg is met een aantal monumentale bomen de uitgelezen plek als startpunt voor haar onderzoek.

In deze tussentijdse tentoonstelling deelt ze haar bevindingen en experimenteert zij onder andere met verschillende papiersoorten als drager voor haar foto’s. Door te werken met analoge middelen, zoals bijvoorbeeld polaroid en een macrobalg, vertraagt ze doelbewust haar maakproces om zo tot in de kern tot verstilling en verbinding te komen.

Daarnaast hoor je er deze dag audiowerk van Jeroen Strijbos (componistenduo Strijbos & Van Rijswijk), proef je van Vergeten Fruit en zijn zowel de Vlaamse schuur en als het bakhuis – beide monumenten – opengesteld. Ook wordt het stokje overgedragen aan de nieuwe resident. Studio Jahe zal in de periode september tot en met december werken bij Allemans. Zij richten zich op de ambacht houtbewerking, waarmee de boom opnieuw het vertrekpunt is.

Zondag 10 september te bezoeken tussen 11:00 en 17:00. Om 13:00 zal deze tentoonstelling officieel worden geopend en het stokje worden overgedragen aan de opvolgende resident. Adres: Stichting Allemans, Kommerstraat 2, Moerenburg, Tilburg. Deze artist-in-residence is een initiatief van Stichting Ateliers Tilburg en Stichting Allemans. Claudia den Boer is fotograaf/kunstenaar. Haar werk komt voort uit een fascinatie voor een plaats, fotografie is voor haar een manier om daarin verstilling en verbinding te zoeken. Haar werk is dit weekend bovendien te koop.

Bekijk ook deze berichten

🏞️ Samen werken aan kunst op landschapspark Assisië 🏞️

Prisma, Studio Assisië en Stichting Ateliers Tilburg tekenen intentieverklaring. Op 28 februari 2022 hebben Prisma, Stichting Ateliers Tilburg en Stichting Studio Assisië een intentieverklaring getekend. Daarin spreken ze af dat zij dit jaar gebruiken om te onderzoeken hoe kunst en cultuur nog beter kunnen bijdragen aan de aantrekkingskracht en beleving van Landpark Assisië in Biezenmortel….

Bekijk

🌟🚪 Open atelierdagen bij locatie Gershwin 🚪🌟

In het laatste weekend van september zetten de makers aan de Gershwinstraat hun indrukwekkende ateliers en werkplaatsen wagenwijd open voor publiek. In dit bijzondere pand van Stichting Ateliers Tilburg vind je veertien makers die in verschillende disciplines aan het werk zijn: theater, educatie, bronsgieten, keramiek, stedelijke acupunctuur, hout- en steenbewerking en beeldende kunst. In de…

Bekijk

Uitnodiging: Open Studio & Workshop door Veerle Melis

Als autodidactisch kunstenaar neemt Melis het fenomeen ‘leren door te doen’ erg letterlijk. Met een onderzoekende, analyserende houding focust ze zich op menselijke vindingrijkheid en op wat het betekent om te maken. Met dit onderzoek reageert ze onder andere op de aanhoudende woningcrisis, spirituele trends als manifesteren en een overvloed aan media over interieurs. Tijdens…

Bekijk