De boom op een voetstuk tijdens Open Monumentendag in Moerenburg

28 augustus 2023 door

Zondag 10 september neem je tijdens Open Monumentendag een kijkje in de oude Vlaamse schuur van Stichting Allemans. Tilburgse kunstenaar Claudia den Boer richt hier een tussentijdse tentoonstelling in met fotografische werken. Daarbij zoomt zij in op de eeuwenoude bomen in Moerenburg.

Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: het talentprogramma Lionel voor jonge vluchtelingen, er wordt ‘vergeten fruit’ verwerkt en er worden horeca(omscholings-)trainingen gegeven. Stichting Ateliers Tilburg mag elke drie maanden een kunstenaar aandragen om te resideren tussen dit maatschappelijk goed én middenin de prachtige groene omgeving.

Claudia den Boer startte hier dit voorjaar haar onderzoek naar de boom. De boom inspireert haar doordat het een entiteit is die, net als de mens, een huid kent en (hars) bloedt. Deze elementaire krachten zijn een bekend onderwerp in het werk van Den Boer. In haar vorige project ‘To pick up a stone’ richtte zij zich op bergen en stenen die, net als bomen, een soort oerkracht belichamen. Moerenburg is met een aantal monumentale bomen de uitgelezen plek als startpunt voor haar onderzoek.

In deze tussentijdse tentoonstelling deelt ze haar bevindingen en experimenteert zij onder andere met verschillende papiersoorten als drager voor haar foto’s. Door te werken met analoge middelen, zoals bijvoorbeeld polaroid en een macrobalg, vertraagt ze doelbewust haar maakproces om zo tot in de kern tot verstilling en verbinding te komen.

Daarnaast hoor je er deze dag audiowerk van Jeroen Strijbos (componistenduo Strijbos & Van Rijswijk), proef je van Vergeten Fruit en zijn zowel de Vlaamse schuur en als het bakhuis – beide monumenten – opengesteld. Ook wordt het stokje overgedragen aan de nieuwe resident. Studio Jahe zal in de periode september tot en met december werken bij Allemans. Zij richten zich op de ambacht houtbewerking, waarmee de boom opnieuw het vertrekpunt is.

Zondag 10 september te bezoeken tussen 11:00 en 17:00. Om 13:00 zal deze tentoonstelling officieel worden geopend en het stokje worden overgedragen aan de opvolgende resident. Adres: Stichting Allemans, Kommerstraat 2, Moerenburg, Tilburg. Deze artist-in-residence is een initiatief van Stichting Ateliers Tilburg en Stichting Allemans. Claudia den Boer is fotograaf/kunstenaar. Haar werk komt voort uit een fascinatie voor een plaats, fotografie is voor haar een manier om daarin verstilling en verbinding te zoeken. Haar werk is dit weekend bovendien te koop.

Bekijk ook deze berichten

🌾🌿Tweede resident bij Stichting Allemans 🌾🌿

Afgelopen zomer besloten Ateliers Tilburg en Stichting Allemans de handen ineen te slaan voor een nieuwe residentieplek. Iedere drie maanden mogen wij een nieuwe maker uit ons huurdersbestand aandragen, die de groene locatie van Stichting Allemans tot beschikking krijgt als werkruimte. Tof hè? Inmiddels is Djenné Fila als tweede resident neergestreken in het bijzondere Moerenburg….

Bekijk

Residentie Allemans🎋

❌ Let op: Deze oproep is reeds gesloten. Houd onze website en socials in de gaten voor updates m.b.t. de residentie en residenten. Kunstenaar gezocht voor een werkperiode van vier maanden bij Allemans. Ateliers Tilburg zet haar netwerk graag in om kunstenaars een podium te geven, maar ook om mooie werkruimtes op bijzondere plekken beschikbaar…

Bekijk

Kunst in de gemeente Gilze en Rijen open voor alle kunstenaars uit Noord-Brabant

De zesde editie van het project Kunst in de gemeente Gilze en Rijen gaat van start. Kunstenaars uit heel Noord-Brabant mogen deelnemen en een kunstwerk of ontwerp voor de Wisselsokkel indienen. De winnende kunstenaar wint een mooi geldbedrag van €4000,-. Het kunstwerk zal vanaf september gedurende 24 maanden geëxposeerd worden op de wisselsokkel in park ‘t…

Bekijk