🌾🌿Tweede resident bij Stichting Allemans 🌾🌿

13 december 2022 door

Afgelopen zomer besloten Ateliers Tilburg en Stichting Allemans de handen ineen te slaan voor een nieuwe residentieplek. Iedere drie maanden mogen wij een nieuwe maker uit ons huurdersbestand aandragen, die de groene locatie van Stichting Allemans tot beschikking krijgt als werkruimte. Tof hè? Inmiddels is Djenné Fila als tweede resident neergestreken in het bijzondere Moerenburg.

Voor wie Stichting Allemans nog niet kent: deze talentenontwikkelplek biedt ruimte, faciliteiten, kennis en een hoop liefde aan Tilburgers. Iedereen is welkom. Maar dan ook iedereen! Het gouden hart achter deze organisatie: Maartje Schel, toverde een vervallen schuur om in een oase van rust, creativiteit en vruchtbaarheid. Lees vooral verder over de sociale projecten van deze stichting: www.allemans.nl.

Abd Alkader Abd Alwahed, een Syrische kunstenaar, trapte deze zomer af als eerste resident. Hij heeft de ruimte van Allemans optimaal benut. De ene keer was hij voor het raam te vinden met zijn schildersezel, dan in het halletje, soms buiten, soms boven, soms ín de vijver. De omgeving zoog hem op en Abd maakte in zijn residentieperiode prachtig werk. Binnen, én buiten zijn comfortzone. Want dat is wat Allemans met je doet. Een veilige haven waar je jezelf kan en mag zijn, ondertussen biedt de rust je de ruimte om buiten je eigen kaders te denken.

Hij werd onderdeel van het Allemans-leven, had goed contact met Maartje en haar gezin en de inspiratie was wederzijds. Abd sloot deze bijzondere periode begin oktober af met een driedaagse expositie: Verbinding. Daar gaf hij het penseel door aan de volgende resident: Djenné Fila.

Bomen verliezen hun bladeren en vorst strijkt over de weilanden in Moerenburg. Over een paar dagen kan Djenné haar schaatsen meenemen… In het zonlicht dat door de kou breekt is ze aan het werk met haar drukpers, tekeningen en kleurenpallet. Ze haalt inspiratie uit het verhaal dat zich aan de andere kant van het raam afspeelt: de buitenwereld. 

Haar dynamiek bij Allemans is verschillend van die van Abd. En allebei zijn ze super passend. Als je binnenkomt bij Allemans en Djenné aan het werk is, dompel je in een bad van rust. Djenné wil met haar illustraties emoties voelbaar maken, en dat merk je ook in haar manier van werken. Met volle aandacht, gedetailleerd, scherp. Haar illustraties spatten van het papier af.

Djenné heeft een fijne balans gevonden bij Allemans. De balans tussen deelnemen aan de sociale activiteiten en het in stand houden van haar eigen creatieve bubbel – die ze nodig heeft om haar aandachtige werk te maken. Zo hielp zij met het verwerken van vergeten fruit, maakte ze muziek, hielp ze met het recyclen van speelgoed tijdens de Sinterklaasactie. Het Allemans-leven staat haar fantastisch!

Djenné heeft een veelzijdig idee voor het afsluiten van haar residentie in het nieuwe jaar. Houd haar plannen vooral in de gaten…

Instagram:

@djennefilaillustratie
@allemans.nl
@atelierstilburg
@abdalkaderdrawing

tekst door Siel Damen

Bekijk ook deze berichten

🍃🌳Werkperiode bij Allemans voor huurders van Ateliers Tilburg 🌳🍃

Abd Abdelkader Abd Alwahed eerste resident in groene oase. Op 4 juli 2022 start kunstenaar Abd Abdalkader Abd Alwahed met een residentie van drie maanden bij Allemans in Moerenburg. Abd krijgt de kans om in een prachtige groene omgeving werk te maken en geïnspireerd te raken. Na drie maanden wordt zijn werkperiode afgesloten met een…

Bekijk

📸 Humans of Carré 📸

‘Wie is van onschatbare waarde voor Carré?’ Dit vroegen we aan de ruim 100 huurders van dit pand, want wie kan hier beter over oordelen dan zijzelf? Maak kennis met de ‘Humans of Carré’. Tien pioniers die onlosmakelijk verbonden zijn aan dit pand – de eerste broedplaats van Ateliers Tilburg. Denk aan de eerste krakers,…

Bekijk

💒CiST wordt nieuwe buur in atelierpand Carré💒

Heb jij het al gehoord? @stichtingcist wordt onze nieuwe buur! Stichting Cultuur in School Tilburg vestigt zich per 1 maart in locatie Carré ateliernummer 38. Je vindt ze op de begane grond op het binnenplein, waar zij zich midden tussen de Tilburgse makers bevinden. Zelf zeggen zij daar het volgende over: Dichtbij CiST“Per 1 maart 2022 slaat…

Bekijk