🌾🌿Tweede resident bij Stichting Allemans 🌾🌿

13 december 2022 door

Afgelopen zomer besloten Ateliers Tilburg en Stichting Allemans de handen ineen te slaan voor een nieuwe residentieplek. Iedere drie maanden mogen wij een nieuwe maker uit ons huurdersbestand aandragen, die de groene locatie van Stichting Allemans tot beschikking krijgt als werkruimte. Tof hè? Inmiddels is Djenné Fila als tweede resident neergestreken in het bijzondere Moerenburg.

Voor wie Stichting Allemans nog niet kent: deze talentenontwikkelplek biedt ruimte, faciliteiten, kennis en een hoop liefde aan Tilburgers. Iedereen is welkom. Maar dan ook iedereen! Het gouden hart achter deze organisatie: Maartje Schel, toverde een vervallen schuur om in een oase van rust, creativiteit en vruchtbaarheid. Lees vooral verder over de sociale projecten van deze stichting: www.allemans.nl.

Abd Alkader Abd Alwahed, een Syrische kunstenaar, trapte deze zomer af als eerste resident. Hij heeft de ruimte van Allemans optimaal benut. De ene keer was hij voor het raam te vinden met zijn schildersezel, dan in het halletje, soms buiten, soms boven, soms ín de vijver. De omgeving zoog hem op en Abd maakte in zijn residentieperiode prachtig werk. Binnen, én buiten zijn comfortzone. Want dat is wat Allemans met je doet. Een veilige haven waar je jezelf kan en mag zijn, ondertussen biedt de rust je de ruimte om buiten je eigen kaders te denken.

Hij werd onderdeel van het Allemans-leven, had goed contact met Maartje en haar gezin en de inspiratie was wederzijds. Abd sloot deze bijzondere periode begin oktober af met een driedaagse expositie: Verbinding. Daar gaf hij het penseel door aan de volgende resident: Djenné Fila.

Bomen verliezen hun bladeren en vorst strijkt over de weilanden in Moerenburg. Over een paar dagen kan Djenné haar schaatsen meenemen… In het zonlicht dat door de kou breekt is ze aan het werk met haar drukpers, tekeningen en kleurenpallet. Ze haalt inspiratie uit het verhaal dat zich aan de andere kant van het raam afspeelt: de buitenwereld. 

Haar dynamiek bij Allemans is verschillend van die van Abd. En allebei zijn ze super passend. Als je binnenkomt bij Allemans en Djenné aan het werk is, dompel je in een bad van rust. Djenné wil met haar illustraties emoties voelbaar maken, en dat merk je ook in haar manier van werken. Met volle aandacht, gedetailleerd, scherp. Haar illustraties spatten van het papier af.

Djenné heeft een fijne balans gevonden bij Allemans. De balans tussen deelnemen aan de sociale activiteiten en het in stand houden van haar eigen creatieve bubbel – die ze nodig heeft om haar aandachtige werk te maken. Zo hielp zij met het verwerken van vergeten fruit, maakte ze muziek, hielp ze met het recyclen van speelgoed tijdens de Sinterklaasactie. Het Allemans-leven staat haar fantastisch!

Djenné heeft een veelzijdig idee voor het afsluiten van haar residentie in het nieuwe jaar. Houd haar plannen vooral in de gaten…

Instagram:

@djennefilaillustratie
@allemans.nl
@atelierstilburg
@abdalkaderdrawing

tekst door Siel Damen

Bekijk ook deze berichten

Aanmelden KUNSTSCENE: Open studio’s & ateliers💥

Oproep aan alle huurders van Stichting Ateliers Tilburg Dit jaar organiseren we graag samen met jullie een tweede editie van Kunstscene! En daar hebben we superveel zin in. Een weekend dat in het teken staat van de Tilburgse Kunstscene, jullie dus. Twee knallers van dagen om kunst te zien en te laten zien. Aan publiek, partners, de…

Bekijk

✉️ Professionaliseringsslag Ateliers Tilburg ✉️

Naar aanleiding van het artikel in het Brabants Dagblad van 17 september 2022 is onze reactie als volgt: De afgelopen drie jaar zijn voor Ateliers Tilburg succesvol. Alle beschikbare 260 ateliers zijn verhuurd, waarbij een fors aantal gehuurd door jonge kunstenaars. Er zijn tal van nieuwe initiatieven genomen om kunst onder de aandacht te brengen,…

Bekijk

Stadsgesprek | Ruimte voor Makers in Tilburg op 10 mei in Club Smederij🌆

Creatieve hubs, ateliers en werkplaatsen voor kunstenaars zijn belangrijk voor de leefbaarheid in Tilburg. Toch hebben makers moeite om zich op een vaste plek te vestigen en om geschikte ruimte te vinden die past bij hun discipline. Waar kunnen gemeente, vastgoedsector, projectontwikkelaar en de maker elkaar vinden? Wat is er nodig voor een permanente vestiging?…

Bekijk