Studio Jahe snijdt hout in Moerenburg

15 januari 2024 door

In het weekend 20 en 21 januari werp je onder de noemer ‘Buitenste binnen’ een blik op de ambacht van het houtsnijden. Studio Jahe, een designstudio uit Tilburg, gebruikte een omgevallen boom in Moerenburg als materiaal voor nieuw houtwerk.

Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: Vergeten Fruit, schoolmoestuinieren en het talentprogramma Lionel. Elke drie maanden mag er ook een kunstenaar resideren tussen dit maatschappelijk goed én middenin de prachtige groene omgeving.

Studio Jahe startte hier vorig jaar een onderzoek naar het ambacht houtsnijden. Een echte ‘match made in heaven’, aangezien de betoverende schuur van Allemans is gemaakt en omringt door daar waar zij mee werken: hout. In de tweede week van hun residentie brak een imposante tak van de Haagse lep (een loofboom). Materiaal wat perfect inzetbaar is voor het handwerk van deze ontwerpstudio.

Tijdens de tentoonstelling ‘Buitenste binnen’ tonen zij de nieuwe werken die hier gemaakt zijn, variërend van lepels tot krimppotten en van waaiervogels tot een stoel. Ook vertelt de studio tijdens een artist talk meer over deze bijzondere ambacht.

Niet alleen luisteren, maar ook doen? Op zaterdag én zondag is er van 13:00 – 14:00 en demo houtsnijden met een bijl. Iedereen gaat naar huis met een houtsnijwerk wat ze zelf mogen afzagen en bewerken met een mes.

Zaterdag 20 en zondag 21 januari is ‘Buitenste binnen’  tussen 11:00 en 17:00 te bezoeken. De artist talk is zaterdag om 16:00 en dient tevens als officieel openingsmoment. Adres: Stichting Allemans, Kommerstraat 2, Moerenburg, Tilburg. Deze artist-in-residence is een initiatief van Stichting Ateliers Tilburg en Stichting Allemans. Het werk van Studio Jahe is dit weekend bovendien te koop.

Bekijk ook deze berichten

Stadsgesprek | Ruimte voor Makers in Tilburg op 10 mei in Club Smederij🌆

Creatieve hubs, ateliers en werkplaatsen voor kunstenaars zijn belangrijk voor de leefbaarheid in Tilburg. Toch hebben makers moeite om zich op een vaste plek te vestigen en om geschikte ruimte te vinden die past bij hun discipline. Waar kunnen gemeente, vastgoedsector, projectontwikkelaar en de maker elkaar vinden? Wat is er nodig voor een permanente vestiging?…

Bekijk

🌟🚪 Open atelierdagen bij locatie Gershwin 🚪🌟

In het laatste weekend van september zetten de makers aan de Gershwinstraat hun indrukwekkende ateliers en werkplaatsen wagenwijd open voor publiek. In dit bijzondere pand van Stichting Ateliers Tilburg vind je veertien makers die in verschillende disciplines aan het werk zijn: theater, educatie, bronsgieten, keramiek, stedelijke acupunctuur, hout- en steenbewerking en beeldende kunst. In de…

Bekijk

📘🎼 Concert en presentatie van het boek: “3 Mythen” 🎼📘

Associaties over water en zijn krachten.Zondag 2 oktober 15.00 uur in het Factorium. Concert en boekpresentatie met: Gabriele Paulsen (compositie), Annette Paulsen (beeld) en optredens van o.a. Cobi Bol (percussie), Alfonso Gonzalez Martinez (piano), Mimi Akkermans (dwarsfluit) & Michiel de Voogd (zang). Entree gratis. Het betreft een samenwerking tussen Gabriele Paulsen, Annette Paulsen en het…

Bekijk