Studio Jahe snijdt hout in Moerenburg

15 januari 2024 door

In het weekend 20 en 21 januari werp je onder de noemer ‘Buitenste binnen’ een blik op de ambacht van het houtsnijden. Studio Jahe, een designstudio uit Tilburg, gebruikte een omgevallen boom in Moerenburg als materiaal voor nieuw houtwerk.

Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: Vergeten Fruit, schoolmoestuinieren en het talentprogramma Lionel. Elke drie maanden mag er ook een kunstenaar resideren tussen dit maatschappelijk goed én middenin de prachtige groene omgeving.

Studio Jahe startte hier vorig jaar een onderzoek naar het ambacht houtsnijden. Een echte ‘match made in heaven’, aangezien de betoverende schuur van Allemans is gemaakt en omringt door daar waar zij mee werken: hout. In de tweede week van hun residentie brak een imposante tak van de Haagse lep (een loofboom). Materiaal wat perfect inzetbaar is voor het handwerk van deze ontwerpstudio.

Tijdens de tentoonstelling ‘Buitenste binnen’ tonen zij de nieuwe werken die hier gemaakt zijn, variërend van lepels tot krimppotten en van waaiervogels tot een stoel. Ook vertelt de studio tijdens een artist talk meer over deze bijzondere ambacht.

Niet alleen luisteren, maar ook doen? Op zaterdag én zondag is er van 13:00 – 14:00 en demo houtsnijden met een bijl. Iedereen gaat naar huis met een houtsnijwerk wat ze zelf mogen afzagen en bewerken met een mes.

Zaterdag 20 en zondag 21 januari is ‘Buitenste binnen’  tussen 11:00 en 17:00 te bezoeken. De artist talk is zaterdag om 16:00 en dient tevens als officieel openingsmoment. Adres: Stichting Allemans, Kommerstraat 2, Moerenburg, Tilburg. Deze artist-in-residence is een initiatief van Stichting Ateliers Tilburg en Stichting Allemans. Het werk van Studio Jahe is dit weekend bovendien te koop.

Bekijk ook deze berichten

Ateliers Tilburg en Jan van Besouw slaan handen ineen 🤝

De oefenruimtes voor podiumkunsten Jan van Besouw op website Ateliers Tilburg. Muzikanten en theatermakers vinden begin juni zes oefenruimtes van Cultureel Centrum Jan van Besouw op de website van Ateliers Tilburg. Hiermee breidt de Tilburgse atelierorganisatie haar aanbod op het gebied van podiumkunsten uit. De Rockacademie en performance opleiding in Tilburg zorgen jaarlijks voor een…

Bekijk

🌾🌿Tweede resident bij Stichting Allemans 🌾🌿

Afgelopen zomer besloten Ateliers Tilburg en Stichting Allemans de handen ineen te slaan voor een nieuwe residentieplek. Iedere drie maanden mogen wij een nieuwe maker uit ons huurdersbestand aandragen, die de groene locatie van Stichting Allemans tot beschikking krijgt als werkruimte. Tof hè? Inmiddels is Djenné Fila als tweede resident neergestreken in het bijzondere Moerenburg….

Bekijk

Straat op Tilt x Ateliers Tilburg🖌️💕

Tilt, Tilburgs literaire platform, staat na een reorganisatie te trappelen om literatuur, verhalen en ontmoetingen weer in het Tilburgse te brengen. En wanneer beter te beginnen dan tijdens de Boekenweek? Op 9 maart is er een alternatief Boekenbal -het Beukenbal- in de Kraakkelder van De Nieuwe Vorst en op 18 maart brengt Tilt verhalen letterlijk…

Bekijk