😷🦠Tips voor kunstenaars en creatieve ZZP’ers m.b.t. het corona virus🦠😷

3 november 2020 door

We realiseren ons dat velen van jullie zzp’ers zijn en verkopen, opdrachten, lessen en andere betaalde werkzaamheden mislopen. Daarom willen we jullie wat tips meegeven die ons ter ore zijn gekomen.

1. De regering werkt aan een noodmaatregel om zzp’ers een bedrag van € 4000 toe te kennen voor de eerste drie maanden. Je kunt je daarvoor aanmelden. Kijk op https://www.kvk.nl/corona/veelgestelde-ondernemersvragen-over-corona/#5 en https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/compensatieregeling-getroffen-sectoren

Daar staat o.a. in:
Ik ben zzp’er en zit in de problemen doordat mijn opdrachten wegvallen. Wat zijn mijn mogelijkheden?
De overheid heeft een aantal maatregelen aangekondigd die (ook) zzp’ers kunnen helpen. Er komt tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt voor zzp’ers en mkb’ers. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Je leest meer over deze tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor zzp’ers in het overzicht van de regelingen. Meer informatie vind je ook op Ondernemersplein.
Een andere mogelijkheid is om microkrediet aan te vragen onder versoepelde voorwaarden. Bij microkredietverstrekker Qredits krijg je tijdelijk rentekorting (zie vraag 1). Voor bedrijven die direct en hard getroffen zijn door de maatregelen van het kabinet komt op korte termijn een tegemoetkoming. Ook kun je uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst.

Wanneer kom ik in aanmerking voor die tegemoetkoming van 4.000 euro?
Deze tegemoetkoming is bedoeld voor ondernemers die hun omzet geheel of grotendeels hebben zien verdwijnen door de genomen overheidsmaatregelen. Denk daarbij aan bepaalde horeca en bedrijven in de evenementenbranche. Eis is wel dat de ondernemer een fysieke inrichting buitenshuis heeft. De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt, maar het streven is om dat snel duidelijk te hebben. Snelheid is daarbij van het grootte belang. Daarom is gekozen voor een simpele vormgeving met een vast bedrag.

Ik ben zzp’er en loop nu klussen mis omdat opdrachtgevers afzeggen. Kan ik de schade op hen verhalen?
Dat hangt af van wat je met je opdrachtgevers hebt afgesproken in de overeenkomst of in je algemene voorwaarden. De gevolgen van het niet-nakomen van een verbintenis worden beschreven in de artikelen 74 en verder van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Komt iemand een overeenkomst niet na? Dan kan diegene uiteindelijk schadeplichtig zijn.

2. De Kunstenbond doet een inventarisatie*. Houd daarnaast de websites van KunstlocBNO of Mestmag in de gaten voor vakgerelateerd nieuws.

3. https://www.kunstlocbrabant.nl/nieuws heeft veel informatie over de huidige stand van zaken in het culturele veld.

4. De gemeente Tilburg kan in sommige gevallen mogelijk ook ondersteunen. Informeer ernaar bij de gemeente. Er is een tijdelijke uitbreiding van de BBZ-regeling bij de gemeente, dat TORZO heet. Het is een overbruggingsregeling, waarbij je maximaal € 1500,31 per maand kan ontvangen als je zelfstandig ondernemer bent.

5. Overzicht Knab m.b.t. regelingen voor zzp’ers en ondernemers: https://bieb.knab.nl/ondernemen/alle-regelingen-voor-zzpers-en-ondernemers-tijdens-de-coronacrisis

6. Mocht Stichting Ateliers Tilburg je op een of andere manier kunnen helpen, dan horen wij het graag. Stuur daarvoor een mailtje naar: info@atelierstilburg.nl. Trek op tijd aan de bel bij betalingsproblemen via administratie@atelierstilburg.nl. Zou het je helpen om te kijken naar een kleinere ruimte of het delen van een ruimte? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Vul hier in wat je aan opdrachten misloopt als ZZP’er: met deze cijfers brengen zij de omvang van de financiële problemen in kaart. Uiteraard is via het RIVM ook de meest up-to-date info te vinden.

Bekijk ook deze berichten

🛠👷 Stichting Ateliers Tilburg is op zoek naar een nieuwe beheerder👷🛠

Ben jij op zoek naar een baan als beheerder in een artistieke omgeving? Heb je veel ervaring, twee gouden handen en ben je communicatief sterk? Dan zoeken wij jou! Wie zijn wij? Stichting Ateliers Tilburg (SAT) is een non-profitorganisatie die (professionele) kunstenaars en creatieve ondernemers betaalbare werkruimte biedt in Tilburg. Tilburg is een Stad van…

Bekijk

🐉🔥Virtueel hossen met Lockdown Libi🔥🐉

Stichting Ateliers Tilburg, Pieterboys en Studio Bangana streamen de pan uit tijdens carnaval! Stichting Ateliers Tilburg haakt in op de ontstane problematiek rondom jongeren in lockdown en biedt in samenwerking met partners, die een ijzersterk netwerk hebben in de urban culture, een fris programma aan in de carnavalsvakantie. Onder de titel ‘Lockdown Libi’ (‘Libi’ is…

Bekijk

🚧👩‍💻 Vacature officemedewerker Stichting Ateliers Tilburg 👨‍💻🚧

Ben jij op zoek naar een baan als officemedewerker in een artistieke omgeving? Heb je een vlotte pen, zie jij werk als wij het nog niet zien en ben je administratief sterk? Dan zoeken wij jou! Wie zijn wij? Stichting Ateliers Tilburg (SAT) is een non-profitorganisatie die (professionele) kunstenaars en creatieve ondernemers betaalbare werkruimte biedt in…

Bekijk