Zes kunstenaars veroveren leegstand met kunst ๐Ÿ’›

5 juni 2023 door

Vanaf 1 juni is er iedere maand een andere kunstenaar aan het werk in het leegstaande pand aan Stadhuisplein 327. Deze zes kunstenaars zijn uitgenodigd om tot november dit jaar te werken in de binnenstad: Rick van Strien, Veerle Melis, Bianca Co, Marit Biemans, Puk van de Wouw en Iris Papenborg.

Vorige maand deed Stichting Ateliers Tilburg een oproep aan Brabantse kunstenaars om een plan in te dienen voor deze โ€˜white cubeโ€™ in de binnenstad. Beeldend kunstenaars Koen Delaere en Ema Vanekova maakten samen met de stichting een selectie.

De kunstenaars zullen niet alleen werk maken, ook zoeken zij interactie met het winkelend publiek of de locatie an sich. Zo zal Rick van Strien, wie 1 juni al van start gaat, het gesprek aangaan over kleur en de stad Tilburg. In juli bouwt Veerle Melis een droomhuis van papier en in augustus gaat Bianco Co werken met afval wat ze vind in de winkelstraten. Vanaf september slaan Marit Biemans, Puk van de Wouw en Iris Papenborg de handen ineen om als collectief te werk te gaan. In de maand november wordt het werk van al deze residenten samen getoond in een overzichtstentoonstelling.

Er worden daarnaast diverse publieksmomenten georganiseerd. De aankondigingen en exacte data vind je op de website en de socials van Ateliers Tilburg. Bij deze ook een uitnodiging om binnen te wandelen wanneer de deuren openstaan.

Deze AIR is zichtbaar van juni tot en met november en is een initiatief van Stichting Ateliers Tilburg. Ateliers Tilburg biedt ruimte aan makers. Dat doen zij door het beheren van 250 atelierruimtes in de stad. Daarnaast bouwen zij graag mee aan een sterke community in de Tilburgse kunstscene.

foto: ‘untitled’ door Veerle Melis

Bekijk ook deze berichten

๐ŸŒž๐Ÿ““KUNSTZINE MET VEERTIEN TILBURGSE KUNSTENAARS ๐Ÿ““๐ŸŒž

Vanaf 11 november verkrijgbaar in De Nachtzuster. Tilburg is een stad van makers. En om deze makers een offline podium te bieden, brengen Stichting Ateliers Tilburg en Stad van Makers gezamenlijk een โ€˜Kunstzineโ€™ uit. In deze eerste editie zie je het werk van veertien kunstenaars uit โ€˜onzeโ€™ stad: een verzameling uit het Tilburgse circuit en…

Bekijk

๐Ÿ—บ๏ธ๐Ÿ“ Schatkaart van Makers ๐Ÿ“๐Ÿ—บ๏ธ

Afgelopen meivakantie verstopten we samen met Stad van Makers ruim 100 kunstschatten in de stad Tilburg. Middels de Schatkaart van Makers hebben we alle deelnemers kunstenaars, ontwerpers en creatieven duizendpoten in beeld gebracht. Dank jullie wel โ™ฅ๏ธ! Elk geel kruisje staat voor een gevonden schat en een maker. Je ziet niet alleen welke schat op welke plek…

Bekijk

Stadsgesprek | Ruimte voor Makers in Tilburg op 10 mei in Club Smederij๐ŸŒ†

Creatieve hubs, ateliers en werkplaatsen voor kunstenaars zijn belangrijk voor de leefbaarheid in Tilburg. Toch hebben makers moeite om zich op een vaste plek te vestigen en om geschikte ruimte te vinden die past bij hun discipline. Waar kunnen gemeente, vastgoedsector, projectontwikkelaar en de maker elkaar vinden? Wat is er nodig voor een permanente vestiging?…

Bekijk