📘🎼 Concert en presentatie van het boek: “3 Mythen” 🎼📘

20 september 2022 door

Associaties over water en zijn krachten.
Zondag 2 oktober 15.00 uur in het Factorium.

Concert en boekpresentatie met: Gabriele Paulsen (compositie), Annette Paulsen (beeld) en optredens van o.a. Cobi Bol (percussie), Alfonso Gonzalez Martinez (piano), Mimi Akkermans (dwarsfluit) & Michiel de Voogd (zang). Entree gratis. Het betreft een samenwerking tussen Gabriele Paulsen, Annette Paulsen en het Factorium. Het boek, handgedrukt, oplage 60, gesigneerd, is tevens die middag te koop.

Gabriele Paulsen (componiste/pianiste) en Annette Paulsen (kunstenares/boekvormgeefster) werken beide in hun eigen disciplines al geruime tijd rond het thema water in al zijn facetten. Bovendien ervaren ze elkaars werk al jarenlang als belangrijke inspiratiebron. Dus het mag dan ook geen wonder heten dat ze hun krachten hebben gebundeld in een gezamenlijk project. Ze kozen drie verhalen waarin water centraal staat als uitgangspunt voor hun samenwerking.

• Undine: De waternimf Undine dient al honderden jaren als inspiratiebron voor kunstenaars. Ze belichaamt het element water en betoverd met haar gezang.

• Kleine Brise: In de roman van de Duitse schrijver Hans Leip staat klein briesje niet voor een aangenaam lichte wind, maar is het de heimelijke bijnaam voor een ongewoon meisje. Dit liefdesverhaal zeilt tussen Hamburg en Oevelgöne. Het gaat over verlangen en reislust in de lentezon, onderbroken door regenbuien, windvlagen en smokkeltransacties.

• Kelpies: In de Keltische mythologie wordt deze Schotse watergeest beschreven als een krachtig paard. Zijn uiterlijk veranderd van magische aantrekkingskracht in dodelijke dreiging. Het verhaal wordt gekenmerkt door mysterie, verleiding en gevaar.

Gabriele heeft, in de voor haar typerende stijl van experimenteel klassiek met invloeden uit de jazz, deze oude verhalen omgezet in drie composities die de luisteraar meevoeren op de stroming van de vertellingen. Soms liefelijk kabbelend dan weer als door een storm gegrepen, waarbij de aanzwellende noten zich vermengen tot kolkende massa’s tot ze uiteenslaan als het schuim van onstuimige golven.

Annette heeft in het prachtig handgedrukt en hand gebonden boek, de door Gabriele handgeschreven partituren, met vrije grafiek samengebracht. In dit grafische kunstwerk combineert Annette hoog- en zeefdruk om haar interpretatie te geven van de drie mythen. Kleuren en vormen vloeien, overlappen en mengen. Helder, transparant, rustig, grillig, donker en gevaarlijk zoals het water uit de verhalen.

Dit boek verbindt de bladmuziek en vrije grafiek in een tactiel object. De partituur krijgt door de beeldende vorm een “tastbaar jasje”. Het boek-object conserveert als het ware het live-moment en strekt daarmee het tijdkader waarin de muziekbeleving voor het publiek zichtbaar blijft, het ervaringsmoment blijft bestaan.

Zowel de composities als het boek beleven zondag 2 oktober hun première. Annette zal in een bondige presentatie verslag doen van het ontstaan en het maakproces van het boek. Dit alles in samenwerking met docenten en studenten van het Factorium, die met de composities meespelen en ook ander werk ten gehore zullen brengen dat aansluit op het thema ‘Water’.

Bekijk ook deze berichten

Een saaie stad is een arme stad 🟨

Stichting Ateliers Tilburg huurde onlangs een fijn pand aan het Stadhuisplein. In het eerste halfjaar brachten we daar maandelijks wisselende residenten onder. We sloten af met een expositie van al het gemaakte werk in het weekend van Kunstscene. Daarna streek kunstenaar Tom de Meer neer in het pand. Al met al een waardevolle periode waarin…

Bekijk

Kunstscene ’24: meld je nu aan en laat zien wat je in huis hebt!

Ben jij maker, performer, galeriehouder, kunststudent of voel jij je op een andere manier onderdeel van de Tilburgse kunstscene? Schrijf je in voor Kunstscene ’24 en laat in het tweede weekend van november zien wat je in huis hebt. Hang je werk voor de ramen, claim de publieke ruimte of open de deuren van je…

Bekijk

Studio Jahe snijdt hout in Moerenburg

In het weekend 20 en 21 januari werp je onder de noemer ‘Buitenste binnen’ een blik op de ambacht van het houtsnijden. Studio Jahe, een designstudio uit Tilburg, gebruikte een omgevallen boom in Moerenburg als materiaal voor nieuw houtwerk. Bij Allemans, gevestigd in een oude Vlaamse schuur in Moerenburg, huizen diverse maatschappelijke initiatieven: Vergeten Fruit,…

Bekijk